ANUL SCOLAR 2014-2015

 

„UNITATE ÎN DIVERSITATE”

 

La Colegiul Tehnic Rădăuţi, s-au marcat trei aniversări: 70 ani de la Ziua Victoriei Naţiunilor Unite în Europa,  Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua Uniunii Europene. Fiecare din aceste evenimente a fost marcat prin diverse activităţi culturale și de informare, concursuri istorice, etnocatering, program cultural-artistic la care au participat toţi elevii şcolii coordonaţi de diriginţi şi profesori. Pentru că 9 Mai este ziua Europei şi o lume întreagă sărbătoreşte acest eveniment,  profesoarele Ionela Mihaela Bândiul şi Loredana Puiu au gestionat, ca de obicei, cu deosebit talent acest proiect amplu, cu un impact impresionant asupra elevilor „ceterişti”. Când există idei şi iniţiativă, capacitate de inducţie a emulaţiei între tineri, abilitatea de a-i antrena în activităţi care presupun punerea în valoare a imaginaţiei, a puterii de creaţie, a spiritului de echipă, a armonizării relaţiilor pe orizontală şi verticală, negreşit nu poate să rezulte decât o reuşită. Cele două profesoare, secondate de diriginţii colectivelor de elevi, au creat un spectacol adevărat, plin de culoare, tinereţe şi competiţie „fair play”. Ca intermezzo în program s-au prezentat ca momente artistice: dansuri din Bucovina, melodii populare româneşti dar şi din folclorul minorităţilor, tocmai în scopul confirmării sintagmei „unitate în diversitate”.

Radiografia activităţii este inedită: fiecare stat membru UE a fost reprezentat de o clasă, care a organizat un stand, cu ce este mai reprezentativ pentru ţara respectivă începând cu bucătăria tradiţională, portul popular, monumentele istorice emblematice, panoplii cu imagini sugestive, produse şi obiecte reprezentative. Fiecare ţară s-a prezentat, a salutat în limba proprie, încercând să etaleze şi ţinuta folclorică. Un juriu format din elevi ai Consiliului Elevilor şi consilierul şcolar Mărioara Ardelean au evaluat fiecare stand şi în urma deliberărilor, câştigătorii au fost: locul I: 10 D- Spania-prof. Bouaru Laura; locul al II-lea: 11L-Cipru- prof. Marinela-Anca Teleaga, locul al III-lea: 9L-Ungaria- prof. Alina Coroliuc. Asociaţia părinţilor a oferit premii în bani, câştigătorilor.

Vremea a fost minunată, ceea ce a facilitat o participare de circa 800 elevi, ceea ce înseamnă aproape jumătate din efectivul şcolii. Această prezenţă impresionantă, demonstrează dorinţa ca mesajul inclus în efortul de a ipostazia o ţară din UE, să fie expediat telepatic altor tineri din Europa, care se implică în acelaşi gen de evocare. Elevii noştri sunt cetăţeni europeni, cu posibilitatea de a studia sau de a se angaja pe orice coordonate incluse UE. Sunt conştienţi de rolul ce le revine în viitor, de a spera într-o viaţă mai bună pentru toţi locuitorii Europei, de a simţi solidaritatea şi prosperitatea, de a fi respectaţi ca identitate în această mare diversitate. Limba, tradiţiile, credinţa şi cultura fiecărei ţări, sunt argumente care cimentează UNITATEA ÎN DIVERSITATE, aşa cum arată şi titlul proiectului derulat cu un succes de netăgăduit.

Trebuie punctat, că de fapt toate clasele implicate au primit premii de excelenţă şi cred că este important să fie menţionate: Belgia (9C, prof. Coroamă Camelia), Franţa (9B, prof. Chelba Loredana), Germania (10B,prof. Narcisa Bîrsan), Italia (9D, prof. Ţofei Gela), Luxemburg (10E, prof. Alina Scîntei), Olanda (11A, prof. Moisuc Niculina Mihaela), Marea Britanie (11C, prof. Creţu Crina), Irlanda (9F, prof. Lucia Turturean), Danemarca (prof. Ţugui), Grecia (9A, prof. Puiu Loredana), Spania (10D, prof. Laura Bouaru), Portugalia (10H, prof. Anna Popa), Austria (10G, prof. Anda Minciu), Suedia (9H, prof. Silvia Martinescu), Finlanda (9E, prof. Chifan Loredana), Polonia (11F, prof. Elisabeta Marici), Cehia (prof. Cenuşă Constantin), Slovacia (9F, prof. Buliga Margareta), Ungaria (9L /10B, prof. Alina Coroliuc), Slovenia (10O, prof. Moisuc Mihaela), Estonia (11E, prof. Juravle Ciprian), Letonia (9O, prof. Florentina Hîj), Lituania (11B), Cipru (11L, prof. Teleaga Ancuţa), Malta (10F, prof. Popescu Angela), Bulgaria (9F, prof. Tiperciuc Elena), Croaţia (10A, prof. Liana Prelipcean), România (9K, prof. Galeş Ramona, 12D Bândiul Ionela Mihaela). Felicitări!

Georgeta Olaru

 

 
         
 
         
 
         
 
         
 
 
 

Programe/proiecte educative din domeniul educaţiei nonformale – rezultate, impact, beneficii – exemple

 

Prevenirea consumului de alcool, tutun, droguri, produse etnobotanice

Titlul programului/ proiectului/campaniei:  Nu toate frunzele sunt bune! – proiect ce vizeaza prevenirea si combaterea consumului de etnobotanice

Proiectul vizeaza informarea tinerilor privind principalele categorii de droguri şi a efectelor acestora asupra dezvoltării fizice şi psihice, dentificarea cauzelor consumului de droguri, ensibilizarea adolescenţilor cu privire la impactul consumului de droguri asupra evoluţiei şi afirmării personalităţii, orientarea către activităţi bazate pe voluntariat pentru a valorifica potenţialul tinerilor în Campania de prevenire a consumului de droguri, informarea părinţilor cu privire la riscurile consumului de droguri.

 

        

Respectarea drepturilor copilului  - exemple concrete de acțiuni, campanii, proiecte, evenimente organizate/desfășurate pentru respectarea și promovarea drepturilor și responsabilităților copiilor/tinerilor, prevenirea exploatării copiilor prin muncă, acțiuni în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Suceava, ong-uri etc..

Titlul programului/ proiectului/campaniei: Fii inteligent, nu violent!

Campanie de depistare a elevilor cu potential comportament violent (testarea tuturor elevilor din scoala prin aplicarea de chestionare), activitati de prevenire a violentei, activitati de corectare a comportamentului, workshopuri etc)

 

Titlul programului/ proiectului/campaniei: Noi nu suntem ALTFEL - proiect de educatie interculturala

Acest proiect se adreseaza în primul rând elevilor provenind din medii diferite, copii cu o situatie materiala precara, care au înteles că nu sunt “ALTFEL” şi împreună cu ceilalţi colegi participă activ la activităţile la care sunt provocaţi. Noi nu suntem ALTFEL doreşte sa atragă atenţia celor care încă mai au prejudecăţi, să demonstreze că oamenii sunt la fel, răi sau buni, indiferent de conditia lor sociala.

ACTIVITATI :

  1. Uniţi în diversitate – masă rotundă
  2. Mozaic – concurs de afişe cu tematică interculturală
  3. Curcubeu – spectacol
 

Titlul programului/ proiectului/campaniei: Ura este viciul sufletelor meschine

Au fost organizate o serie de dezbateri, proiectii de film, concurs de afise si activităţi pentru o cetăţenie activă.

 
 

Voluntariat, sănătate și igienă - exemple concrete de acțiuni, campanii, proiecte, evenimente organizate/desfășurate, acțiuni în parteneriat cu Societatea de Cruce Roşie, Direcţia pentru Sănătate Publică etc.

 
Titlul programului/ proiectului/campaniei: Spune DA pentru sanatatea ta!
 
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii ( 16 octombrie 2014) afost organizată o campanie stradală de informare şi o prezentare despre alimentaţia sănătoasă făcută de Dr. Corina Raţiu
 

Titlul programului/ proiectului/campaniei: BIO C.T.R. - Activităţi cu caracter ştiinţific, cultural, educativ

 

Titlul programului/ proiectului/campaniei: Sa nu uitam de cei mai tristi ca noi - Campanie umanitara la asistatii de la Caminul de Batrani Radauti

 
Titlul programului/ proiectului/campaniei: Dăruind vei dobândi - Campanie umanitara la asistatii de la Căminul de Bătrâni de la Manastirea Bogdanesti - 100 persoane
 
         
 
Titlul programului/ proiectului/campaniei: Dar din dar se face Rai Actiune comunitară - Asistatii de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret
 
 
Titlul programului/ proiectului/campaniei: Dăruieşte bucurie - Actiune de voluntariat - Centrul Social Maria Wart  - Gepetto
 

           

Proiecte şi activităţi de dezvoltare a noilor educaţii (educaţia pentru mediul înconjurător, educaţia pentru schimbare şi dezvoltare, educaţia pentru democraţie şi drepturile omului, educaţia pentru timp liber, educaţia pentru sănătate, educaţia pentru mass-media, educaţia economică şi antreprenorială etc.) – exemple concrete și o scurtă descriere a impactului/ rezultatelor obținute.

 

Titlul programului/ proiectului/campaniei: De la A la V. ABILITĂȚI de VIAȚĂ pentru elevii aflați în situații dificile Proiectul vizează formarea competențelor emoționale și sociale a elevilor aflați în situații dificile de viață.

 

Titlul programului/ proiectului/campaniei: Tinerii in viata comunitatii - Concurs national de dezbateri academice la  care au participat 30 de elevi membri ai Cercului de debate al C.T.R. (VIS VERBI)

 

Titlul programului/ proiectului/campaniei: Bucovina Open - Concurs de dezbateri WS la care au participat 30 de elevi membri ai Cercului de debate al C.T.R. (VIS VERBI)
 
 
Titlul programului/ proiectului/campaniei: Festivalul sanselor tale – Educatie pentru dezvoltare prin munca si responsabilitate - Workshop, campanie de promovare a educatiei permanente
 
 
Titlul programului/ proiectului/campaniei: VIS VERBI - Cerc de dezbateri
 
 
Titlul programului/ proiectului/campaniei: ECO SCOALA - Educatia pentru mediul inconjurator
 
 
Activitaţi pentru timpul liber
 

Simpozionul Internaţional “ Dezvoltare locală ancorată în valori tradiţionale”în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului , organizat de Colegiul Tehnic Edmond Nicolau Brăila;

Simpozionul Naţional “ Valori naţionale cuprinse în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Anania” organizat de ASEED Suceava în parteneriat cu Universitatea „ Ştefan cel  Mare” Suceava.

 
SERBAREA DE CRACIUN